top of page

Kolekce Iceberg: Příběh krásy světla a křehké přírody

Světlo dokáže proměnit prostor, vytvořit specifickou atmosféru a přinést pocit pohody. Pro Jiřího Krišicu, hlavního designéra společnosti Elite Bohemia, představuje světlo způsob, jak propojit člověka s přírodou. Jeho nejnovější dílo, svítidlo Iceberg, je příkladem moderního designu osvětlení. Toto svítidlo má nejen uměleckou hodnotu, ale také odráží krásu a křehkost přírody.


Inspirace z ledového světa


Jiří Krišica při navrhování svítidla Iceberg čerpal inspiraci z ledovců, které se odlamují od antarktických pobřeží a plují oceánem. Jeho zájem o tyto ledové masy, z nichž většina zůstává skryta pod vodou, ho vedl k myšlence zachytit jejich podmanivou krásu v křišťálovém svítidle. „Ledovce symbolizují změnu a pomíjivost. Jsou působivé, ale zároveň křehké, stejně jako naše příroda,“ vysvětluje Jiří.



Křišťál, jako základní materiál pro svítidlo Iceberg, byl pro Jiřího jednoznačnou volbou. Jeho průzračnost a schopnost lámat světlo vytváří efekt podobný ledovým krystalům. Při práci se skláři bylo klíčové přenést textury ledovců do menšího měřítka. „Vytvořit iluzi zmrzlé vody v křišťálu byla technologická výzva. Je to proces plný preciznosti a kreativity,“ dodává Jiří.


Výzvy a triumfy ve vývoji


Při vývoji svítidla Iceberg musel Jiří čelit mnoha výzvám. Jak přenést myšlenku z papíru do reality, když spolupracujete s materiálem tak náročným jako je sklo? Hlavní výzvou bylo vytvoření textur, které by odpovídaly ledovým vzorům. Proces výroby je technologicky náročný – skleněné nitě se musí dostatečně prohřát a rozžehlit, aby výsledná textura byla odpovídající představě designéra.


„Bylo to jako koordinace orchestru, kde každý nástroj musí přesně plnit svou roli,“ říká Jiří. Jako vedoucí tohoto týmu musel být nejen náročný, ale také přicházet s novými nápady. Výsledkem je svítidlo, které nejen zkrášluje interiéry, ale interaguje s prostorem prostřednictvím světla. Externí osvětlení vytváří zajímavou hru světel a stínů, připomínající třpyt ledu.





Poselství pro budoucnost


Svítidlo Iceberg není jen estetickým doplňkem. Jiří chce, aby jeho dílo bylo připomínkou krásy naší přírody a potřeby ji chránit. „Chci, aby si lidé uvědomili, že máme kolem sebe úžasnou přírodu, a abychom se o ni starali,“ vysvětluje Jiří svůj záměr.

A jak vidí Jiří budoucnost designu osvětlení? Věří, že osvětlení bude vždy kombinací funkce a estetiky. S rostoucím vlivem technologií se designéři musí přizpůsobit a integrovat nové prvky, ale zároveň zůstat věrní principům nadčasovosti.


Příběh, který vypráví světlo


Kdyby mohlo svítidlo Iceberg vyprávět příběh, bylo by to vyprávění o vášni pro dokonalost a hledání krásy v každém detailu. Jak říká Jiří: „Moje práce je úspěšná, když přináší lidem radost. Když jim moje dílo zpříjemní den, je to pro mě ta největší odměna.“

Svítidlo Iceberg je nejen uměleckým dílem, ale také tichým svědkem měnícího se světa. Stojí jako připomínka, že i v rychle se měnícím světě si můžeme najít chvíli klidu a krásy, stejně jako když se zastavíme a pozorujeme plující ledovce v oceánu.



bottom of page